Rami Kışlası Tarihi
Rami Kışlası, İstanbul'un Eyüp ilçesinde bulunan askeri amaçla yapılmış tarihi bir yapıdır. Rami Kışlası Çiftliği olarak ilk adlandırılan yapı , Rami semtinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde III. Mustafa'nın saltanatı sırasında askeri lojistik amacı için yaptırılmıştır.
Rami Kışlası olarak anılması ise, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusu için yeniden inşa edilmesi ile başlar. Kışla, 1828 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Kışla, 19. yüzyıl boyunca Osmanlı ordusunun önemli bir eğitim ve karargâh merkezi olarak hizmet vermiştir. Kışla, 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, Sultan II. Mahmud'un kışlanın içinden yönettiği bir askeri operasyona ev sahipliği yapmıştır.
Kışla, Cumhuriyet Dönemi'nde işlevini korur ve 1971 yılına dek askerî amaçlı kullanılır. Bu tarihten sonra kışla merkezi idareye devredilir.
Rami Kuru Gıda Hali
1985 yılında Eminönü'nden bulunan kura gıda toptancılar hali Rami kışlası içinde perfabrik dükkanlara taşındı. Tam 36 yıl burada hizmet verdi. Rami toptancı halinin kapatılmasından sonra burada bulunan işyerleri Başakşehir'de inşa edilen Şahintepe Kuru Gıda Hali'ne taşındı.
Rami Oto Pazarı ve Rami sosyete Pazarı
Rami kışlası alanında bulunan açık mekanlar park, spor alanı olarak kullanıldı. 1985 yılından sonra park ve cafe alanı, 2000 yılından sonra Rami Oto Pazarı ve Rami Sosyete pazarı olarak Eyüp belediyesi bünyesinde hizmet vermektedir.
Rami Kütüphanesi
Rami Kışlası’nın kütüphaneye dönüştürülmesi fikri “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” çalışmalarıyla başladı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan Rami Kışlası restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa projesi 2023 yılında tamamlanmıştır.
Ocak 2023 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanarak kütüpane ve kültür merkezi olarak hizmete açılmıştır. Dikdörtgen planlı kışlanın ortasındaki avluda gerçekleştirilen peyzaj yeşil alana dönüştürülmüştür. Kışla içinde bulunan cami de onarılarak yeniden kullanıma açılmıştır. 220 dönümlük alan içinde, 36 bin m2’lik kapalı alan ve 51 bin m2’lik bir avluya sahip olan Rami Kütüphanesi; İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın sayılı kütüphane komplekslerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Kütüphanede oturma kapasitesi ise 4.200 kişidir.
Bebek ve çocuk kütüphanesi, Gençlik kütüphanesi, Yetişkin kütüphanesi, İhtisas kütüphanesi, Atatürk İhtisas kütüphanesi, Yazma Eserler kütüphanesi – Şifahane, Elektronik Kaynaklar olmak üzere yedi ana kütüphane bölümü içinde barındırır.
Rami kütüphanesinde olan yaşam alanları ise, seminer salonları, sergi salonları, engelli merkezi, okuma salonları, Atölyeler, multimedya bölümü, kafeler ve kitap satış bölümüdür. Bu alanlarda verilen hizmetler ile kitapseverler doyasıya kültür ve eğitim hizmetinden faydalanabilir. Özellikle öğrenci, eğitimci, tarihçi ve kültür takipçisi için iyi bir hizmet kompleksi olarak İstanbul’a hizmet etmektedir.
Rami Kütüphanesi, İstanbul'un en büyük kütüphanelerinden biridir. Kütüphanede, çocuk, genç, yetişkin ve ihtisas kütüphaneleri olmak üzere toplam 21 birim bulunmaktadır. Kütüphanede, 1 milyondan fazla kitap, dergi ve gazete bulunmaktadır.
Rami Kütüphanesi Çalışma Saatleri
Rami Kütüphanesi haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Kampüs bünyesinde bulunan “Okuma Salonları” 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz hizmet sunmaktadır. Bazı bölümler ise randevuya tabidir.
F2 Çalışma Salonu : 7 Gün 24 Saat
F3 Çalışma Salonu : 09.00-21.00 Saatleri
Lise Hazırlık Kitaplığı : 09.00-21.00 Saatleri
Üniversite Hazırlık Kitaplığı : 09.00-21.00 Saatleri
Bebek Kütüphanesi (Masal 0-3 yaş) : 10.00-18.00 Saatleri (girişlerde randevu alınması gerekmektedir.)
Çocuk Kütüphanesi (6-14 yaş) : 09.30-19.00 Saatleri (girişlerde randevu alınması gerekmektedir.)
Atatürk İhtisas Kütüphanesi : 09.00-19.00 Saatleri
İhtisas Kütüphaneleri : 09.00-20.00 Saatleri
Kitap Şifahanesi : 09.00-20.00 Saatleri
Rami Kütüphanenin iletişim bilgileri
Adres : Kürtür ve Turizm Babanlığı bünyesindedir.
Rami Kışla Müdürlüğü, Yeni Rami Mahallesi, Rami Kışla Caddesi, No. 98/1 Eyüpsultan / İstanbul
E-posta
info@ramikutuphanesi.gov.tr
Telefon
0(212) 934 38 55
Rami Kütüphanesi'ne nasıl gidilir.
Otobüsle Ulaşım:
36V, 37A, 37E, 37Y, 38, 38B, 38Z, 88A, 50A, 50P, 36M, 336E, 36A, 36KE numaralı otobüsler. Otobüs ile ulaşım sağlayacak ziyaretçilerimizin Talimhane Caddesi durağı ve Rami yolu durağında inmeleri gerekmektedir. Durak ve kütüphanemizin arasında 5 dakikalık yürüme mesafesi bulunmaktadır.
Metroyla Ulaşım:
M1A Yenikapı - Atatürk Havalimanı ve M1B Yenikapı – Kirazlı metro hattından kullanacaklar Bayrampaşa metro durağında indikten sonra T4 tramvayın Demirkapı kurağına ulaşarak aktarma yapabilirler.
M7 Yıldız-Mahmutbey metro hattını kullanacaklar Karadeniz Mahallesi durağında inerek T4 Kiptaş-Venezia durağından aktarma yaparak Rami durağına ulaşabilir.
Minibüs ile Ulaşım: Edirnekapı, Topkapı, Aksaray başlangıç noktası olan A-27 ve A-74 numaralı minibüs ile. Minibüs ile ulaşım sağlayacak ziyaretçilerimizin Rami Kışla Caddesi veya Talimhane Caddesi durağında inmeleri gerekmektedir.
Tramvayla Ulaşım: T4 Topkapı- Mescid-i Selam Tramvay Hattı ile Rami durağında inerek.
Metrobüs Ulaşım :
Metrobüs Edirnekapı-Şehitlik durağında inerek Şehitlik İETT durağından geçen İETT ve minibüs ile ulaşılabilir.
https://ramikutuphanesi.gov.tr adresinde etkinlikler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Rami Kışlası kütüphanesi , İstanbul'un önemli tarihi ve kültürel yapılarından biridir. Kütüphane olarak hizmet veren kışla, İstanbullulara ve ziyaretçilere hizmet vermeye devam etmektedir.
Nihat Vural
deritel.com teknoloji servisi sundu.
Bir Yorum Yaz