Deri boyama ne demektir

Deri İnsanoğlunun kullandığı ilk giysilerden olduğu için bilinen en eski mesleklerden biri olarak tanımlanır. Derinin serüveni zaman ve teknoloji ile yenilikleri ve alternatifleri beraberinde getirse de konumunu korumaya devam ediyor.

Deri boyama nedir sorusuna cevap vererek yazımıza başlayacağız. Deri boyama, derinin rengini değiştirme işlemidir. Çanta, cüzdan ve ayakkabı gibi deri ürünleri kişiselleştirmenin en güzel yoludur. Deri boyama evde çeşitli boyalarla yapılabileceği gibi profesyonel olarak bir deri ustası ve deri işletmeleri tarafından da yapılabilir.

Deri boyama kullanılan iki boya tekniği

Deri boyamada kullanılan İki ana deri boyası türü vardır: su bazlı boya ve yağ bazlı boya. Su bazlı boya, kullanılan en yaygın deri boya türüdür. Kullanımı ve temizliği kolaydır ve canlı bir renk üretir. Yağ bazlı boya, su bazlı boyaya göre daha dayanıklıdır, ancak kullanımı ve temizlenmesi de daha zordur.

İlk adım temizlik ile başlar

Deriyi boyamaya başlamadan önce boyanacak deri yüzeyinin kirden arındırarak hazırlamanız gerekir. Kir giderme, derinin yüzeyinde olabilecek yağları veya mumları giderir, bu da boyanın deriye daha eşit bir şekilde nüfuz etmesini sağlar. Derinin yüzeyi temiz olduktan sonra boyayı uygulayabilirsiniz.

Adım adım deri boyama

Uygulama süreci kullandığınız boyanın cinsine göre değişiklik gösterecektir. Su bazlı boya bir sünger veya fırça ile deri yüzeyine uygulanabilirken, yağ bazlı boya genellikle bir sprey şişesi ile uygulanır. Boya yüzeye uygulandıktan sonra, tamamen kurumasına izin gerekli zamanı vermeniz gerekecektir.

Boya kuruduktan sonra deriye bir cila uygulamanız gerekebilir. Cila; hem Kaplama, hem de boyanın solmasını önleyecek ve deriyi suya karşı daha dayanıklı hale getirecektir.

Deri boyama, hobi niyetine evde yapılabilecek nispeten kolay bir işlemdir. Biraz pratikle deriyi istediğiniz renge kolayca boyayabilirsiniz. İlk seferde acemilik çekmeniz ve boyama sürecinin ne gibi değişimler gösterdiğin bilmiyor olmanız bir soru işareti olsa da başarabileceğiniz bir konu.

İşte deri boyamak için bazı tavsiyeler

Uygulayacağız rengi beğendiğinizden emin olmak için önce derinin göze çarpmayan bir bölgesine boyayı test edin.

Deri için özel olarak üretilmiş bir boya kullanın.

İyi havalandırılmış bir alanda çalışmak sağlığınız için önemli.

Ellerinizi boyadan korumak için eldiven giyin.

Uygulamada dökülen boyayı kurumadan hemen temizleyin.

Deri boyamayı şu adımları izleyerek tamlayın

Çalışma alanınızı hazırlayın. Kapalı yerdeyseniz, büyük bir masada çalışmak işinizi kolaylaştıracak. Boya lekelerinden korumak için masayı bez veya eski bir çarşafla örtün.

Kirleri giderme işlemine başlayın.  Bu, boyanın deriye nüfuz etmesine yardımcı olacaktır. Ticari satın aldığınız bir cila giderici kullanabilir veya eşit miktarda alkol ve sirkeyi karıştırarak kendiniz de bu işlemi yapabilirsiniz. Temizleme işlemini bir sünger veya bezle yüzeye uygulayın ve 15-30 dakika bekletin.

Deriye su püskürtün. Bu, boyanın deriye yapışmasına yardımcı olacaktır. Deriyi hafifçe buğulamak için bir su şişesi veya sprey şişesi kullanın.

İlk kat ile başlayın. Boyayı küçük bölümler halinde çalışarak bir sünger veya fırça ile uygulayın. Boyayı eşit şekilde uyguladığınızdan emin olun. İlk katın tamamen kurumasını bekleyin.

Daha ince katlar ekleyin. Daha koyu bir renk istiyorsanız, daha ince boya katları ekleyebilirsiniz. Bir sonrakini uygulamadan önce her katın tamamen kurumasını bekleyin.

Deriyi parlatın. Boya kuruduktan sonra, pürüzsüz bir yüzey elde etmek için deriyi yumuşak bir bezle parlatın. Bu işlemleri yaparken vernik, boya, püskürtme tabancası, sünger, bez gibi malzemeler kullanılılır.

Hobi dünyasının çok olmasa da gündemde olan konularından biri olan deri boyama işini kendi yapmak isteyenler için iyi bir seçenek. Ne tür bir boya seçerseniz seçin, üreticinin talimatlarını dikkatle takip ettiğinizden emin olun. Biraz özen ve dikkat ile deriyi istediğiniz renge kolayca boyayabilirsiniz.